Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Τρεις Ιεράρχες

Ως Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται οι τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Αναδείχθηκαν πατέρες της εκκλησίας και άγιοι. Η σοφία και η δράση τους τους έδωσε τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος...».

Άγιο Πνεύμα



Άγιο Πνεύμα

Τύπος εορτής:     Με βάση το Πάσχα.
Εορτάζει 50 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιο Πνευμα

Βιογραφία
«....Καὶ εἰς τὸ πνεῦμα τὸ ἅγιον, τὸ κύριον καὶ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν πατρὶ καὶ υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν....»
Την Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας εορτάζει το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και κατά το Σύμβολο της Πίστεως «συνπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και με τον Υιό, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑΣ

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος 






Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος  ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από τους λαοφιλεστέρους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. και τας αρχάς του 4ου επί της βασιλείας του Διοκλητιανού.
 Η εποχή του υπήρξε εποχή σκληρών διωγμών και εξοντωτικών κατά της Χριστιανικής Πίστεως. Ο Γεώργιος είχε μεγάλο αξίωμα. Ήτο κόμης και διακρινόταν σ' όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την γενναιότητά του και την ανδρεία του.

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Καλό Πάσχα

Καλό Πάσχα σε 64 διαφορετικές γλώσσες.
Καλό Πάσχα μεταφρασμένο σε 64 γλώσσες (αλφαβητικά)
Afrikaans
Geseënde Paasfees
Albanian
Gëzuar Pashkët
Arabic
فِصْح سعيد
Aromanian
Ti multsã-anji Pashtili! Hristolu-nye! - Dealihea cà-nye!
Basque
Ondo izan Bazko garaian
Breton
Pask Seder
Bulgarian
честит Великден (čestit Velikden)

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Εργατική Πρωτομαγιά




Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014








Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41
Μέρος της Βαλκανικής Εκστρατείας του Β' Π.Π.
Greeks New Year 1941.jpg
Έλληνες στρατιώτες στο Αλβανικό μέτωπο γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά του 1941
Ημερομηνία 28 Οκτωβρίου, 1940 - 23 Απριλίου, 1941
Τόπος Ήπειρος, Ελλάδα, Αλβανία
Έκβαση Ελληνική νίκη
Γερμανική εισβολή
Εμπλεκόμενες πλευρές
Ηγετικά πρόσωπα
Σεμπαστιάνο Βισκόντι Πράσκα
(Αρχιστράτηγος του Ιταλικού Στρατού μέχρι τις 9 Νοεμβρίου)
Ουμπάλντο Σόντου
(Αρχιστράτηγος του Ιταλικού Στρατού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου)
Ούγκο Καβαλέρο
(Αρχιστράτηγος του Ιταλικού Στρατού από τα μέσα Δεκεμβρίου)
Αλέξανδρος Παπάγος
(Αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού)
Δυνάμεις
Ιταλία[1]
140.000 την 28η Οκτωβρίου 1940
270.000 την 1η Ιανουαρίου 1941
520.000 τον Απρίλιο του 1941
Ελλάδα[2]
35.000 την 28η Οκτωβρίου 1940
232.000 την 13η Νοεμβρίου 1940
240-250.000 τον Απρίλιο του 1941


Ελληνοϊταλικός πόλεμος (1940-1941)

        


Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του '40 ή Έπος του '40) ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, όπου η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τέσσερις εισβολείς, συνεχίστηκε ως Ελληνο-ϊταλο-γερμανικός πόλεμος, ή ορθότερα επί της ουσίας Ελληνο-Ιταλο-αλβανο-γερμανο-βουλγαρικός πόλεμος.

Σπήλαιο Περάματος




Σπήλαιο Περάματος
Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καθώς οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Με το τέλος του πολέμου βρέθηκε στο Πέραμα ο Κωνσταντίνος Κασβίκης, γυμναστής και ερασιτέχνης σπηλαιολόγος όπου μαζί με την ομάδα του έβγαλε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο. Έτσι έμαθαν για το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων ο Ιωάννης και η Άννα Πετροχείλου, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Πέραμα και άρχισαν συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφηση του Σπηλαίου, ώστε να αξιοποιηθεί τουριστικά.

Νησί Ιωαννίνων







Το Νησί των Ιωαννίνων είναι νησί και οικισμός που βρίσκεται στην λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα). Μαζί με τον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα.

Το νησί
Το νησί βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης πολύ κοντά στον οικισμό Αμφιθέα. Έχει έκταση 200 στρέμματα και μέγιστο υψόμετρο 520 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης.[1] Το μέγιστο μήκος του είναι 800 μέτρα και το πλάτος του 500 μέτρα. Η δυτική του πλευρά είναι βαλτώδης ενώ το υπόλοιπο τμήμα του είναι βραχώδες και δασωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Το Κάστρο Ιωαννίνων

 Το κάστρο των Ιωαννίνων είναι κτισμένο σε μικρή βραχώδη
χερσόνησο στη δυτική όχθη της λίμνης. Από την οχύρωση, όπως αυτή εξελίχθηκε μετά τις
ριζικές ενδεχομένως εργασίες του 13ου αιώνα, αλλά και τις προσθήκες ή βελτιώσεις του
14ου αιώνα, διατηρείται σήμερα ένα μεγάλο μέρος, λιγότερο ή περισσότερο αναγνωρίσιμο,
στο σημερινό κάστρο. Ένα μεγάλο μέρος των βυζαντινών τειχών διατηρείται κατά μήκος
της οδού Ιουστινιανού, ενώ αρκετά τμήματά του σώζονται επίσης σε άλλα σημεία του
κάστρου. Στην νοτιοανατολική ακρόπολη, που είναι περισσότερο γνωστή ως Ιτς Καλέ,
πολύ κοντά στο χώρο που υψώνεται σήμερα το Φετιχιέ τζαμί, ήταν πιθανότατα κτισμένος ο
ναός του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ, ο οποίος σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές
υπήρξε ο μητροπολιτικός ναός της πόλης.

Ποταμός Καλαμάς

Kalamas.jpg 




Ο Θύαμις ή Θύαμης ή Καλαμάς είναι ο μεγαλύτερος (σε μήκος) ποταμός της Ηπείρου και ο έβδομος μεγαλύτερος της Ελλάδας. Θύαμις είναι το αρχαίο όνομά του, ενώ Καλαμάς αποκαλούνταν στο παρελθόν ο μεγαλύτερος παραπόταμός του, αλλά με το πέρασμα του χρόνου οι δύο ονομασίες ταυτίστηκαν.

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Παραδοσιακοί Χοροί στην Ήπειρο




Η περίοδος της Τουρκοκρατίας όπως ήταν φυσικό επηρέασε το χαρακτήρα και την ζωή των Ηπειρωτών. Αυτό φαίνεται σε κάθε τους κοινωνική εκδήλωση· τους έκανε ανθρώπους με πείσμα και αποφασιστικότητα, με όρεξη για ζωή και κίνηση. Ως αποτέλεσμα, το τραγούδι και ο χορός, αποτέλεσαν αναπόσπαστα στοιχεία όλης σχεδόν της καθημερινότητάς τους. Για παράδειγμα, η συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού στον ανοιχτό κύκλο του χορού, ή στο «διπλοκάγκελο», πιασμένων χέρι – χέρι, συμβόλιζε αλλά και ενίσχυε την ενότητά τους ως μελών της ίδιας κοινότητας.
Σε πολλές περιπτώσεις ο χορός αποτελούσε κριτήριο για την επιλογή του γαμπρού και της νύφης, ενώ η συμμετοχή μιας κοπέλας σ’ αυτόν ήταν δείγμα ότι έφτασε σε ηλικία γάμου και ήταν έτοιμη να δεχθεί προτάσεις.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Αρχαία Πασσαρών





Η Αρχαία Πασσαρών (Πασσαρώνα) είναι αρχαία πόλη της Ηπείρου, αρχική έδρα του Βασιλείου των Μολοσσών. Ιδρύθηκε από το βασιλιά των Μολοσσών Θαρύπα το έτος 420 π.Χ. - 400 π.Χ. ως πρωτεύουσα του Βασιλείου. [1], [2]. Γεωγραφικά βρίσκεται στο Νομό Ιωαννίνων, στο Δήμο Ζίτσας, στην κοινότητα Μεγάλο Γαρδίκι, λόφος "Εικονίσματα", ύψωμα 761.

Αρχαία Δωδώνη



Η Aρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Υπήρξε, επίσης, γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Προσδιορίζεται γεωγραφικά σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τον οικισμό της Δωδώνης και κείται σε κλειστή, επιμήκη κοιλάδα, στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, σε υψόμετρο 600 μ.

Πύρρος ο Βασιλιάς της Ηπείρου





Προτομή του βασιλιά Πύρρου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολι
Βασιλεύς της Συμμαχίας των Ηπειρωτών
Περίοδος εξουσίας
307 - 302 π.Χ.
Ανακήρυξη Πασσαρώνα
Προκάτοχος Αλκέτας Β΄
Διάδοχος Νεοπτόλεμος Γ΄
Περίοδος εξουσίας
296 - 272 π.Χ.
Προκάτοχος Νεοπτόλεμος Γ΄
Διάδοχος Αλέξανδρος Β΄
Εθνικότητα Έλληνας, Ηπειρώτης, Μολοσσός
Οίκος/Γενεά Αιακιδών
Πατέρας Αιακίδης της Ηπείρου
Μητέρα Φθία Β' της Ηπείρου
Γέννηση 318 π.Χ.
Θάνατος 272 π.Χ., Άργος
Τοποθεσία Ταφής Προδρόμι Θεσπρωτίας, Αρχαία Ελέα Θεσπρωτίας
Σύζυγος Αντιγόνη
ανώνυμη κόρη του Αυτολέοντα
Λάνασσα
Βιρκέννα
Επίγονοι Από την Αντιγόνη
Πτολεμαίος Α'
Από τη Λάνασσα
Αλέξανδρος Β'
Από τη Βιρκέννα
Έλενος
Από άγνωστη σύντροφο
Ολυμπιάδα

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Χριστιανικό Πάσχα

Πάσχα


Ιουδαϊκό πασχαλινό γεύμα
Πάσχα ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού. Στο Ιουδαϊσμό καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία. Μεταγενέστερα υιοθετήθηκε ως εορτασμός από τους Χριστιανούς αναφορικά με τον θυσιαστικό θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού.
Το γεγονός της απελευθέρωσης αυτής συνέβη με μια σειρά θεϊκών προνοιακών παρεμβάσεων, από τις οποίες η σημαντικότερη εκδηλώνεται τη νύχτα κατά την οποία θα εξολοθρεύονταν τα πρωτότοκα των ανθρώπων και των ζώων των Αιγυπτίων, ενώ τα σπίτια των Εβραίων θα προστατεύονταν αφού οι πόρτες τους είχαν σημαδευτεί με το αίμα του αρνιού που είχαν θυσιάσει.

Προέλευση

O όρος Πάσχα προέρχεται από το αραμαϊκό πασ'ά και το εβραϊκό πέσαχ. Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει ως προέλευση του εβραϊκού όρου ξένη ετυμολογία, όπως η ασσυριακή πασαχού (πραύνω) ή η αιγυπτιακή πασ' (ανάμνηση) ή πεσάχ (πλήγμα). Ορισμένοι ερευνητές ανιχνεύουν τις αρχές των εορταστικών εκδηλώσεων του πάσχα σε χαναανιτικές γιορτές που σχετίζονται με την συγκομιδή κριθαριού την άνοιξη. Άλλοι μελετητές θεωρούν ότι η ρίζα του Πάσχα βρίσκεται σε γιορτές και ιεροτελεστίες της άνοιξης της προ-ισραηλιτικής εποχής με την έννοια των ποιμένων που υποβάλλουν αίτημα στο θεό για την προστασία του κοπαδιού τους. Εντούτοις , αυτές οι υποθέσεις δεν θεωρούνται επαρκώς τεκμηριωμένες.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ελληνική Επανάσταση του 1821




Ελληνική Επανάσταση του 1821


Ελληνική Επανάσταση
Epanastasi.jpg
Η Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στον πίνακα διακρίνεται ο παλαιών Πατρών Γερμανός που ευλογεί την ελληνική σημαία. Πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη
Ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 1821 - 22 Ιανουαρίου 1830[2]
Τόπος Σε περιοχές των Βαλκανίων (κυρίως στον ελλαδικό χώρο)
Έκβαση Δημιουργία του ελληνικού κράτους
Εμπλεκόμενες πλευρές
Έλληνες επαναστάτεςFlag of Greece.svg


Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου



Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ. Επίσης, με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε στην εκκλησιαστική θεομητορική εορτή που τελείται την 25η Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού.
Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το ευάγγελος (=ευ+άγγελος < αγγέλω) μια πολύ παλαιότερη ελληνική λέξη (Οδύσσεια, ξ 152-153: ως νείται Οδυσσεύς ευαγγέλιον δε μοι έστω [...]).

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Κοπή πίτας Θύελλας Ελεούσας


Το SCHOOL RADIO εκπέμπει από το 2ο Δημοτ. Σχολείο Ελεούσας

Συμμετέχουν και σε εκπομπές της Ε.Ρ.Α.!

 

• Ίσως να μην έχετε ακούσει το School Radio, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό που ίδρυσαν και λειτουργούν οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας Ιωαννίνων (φωτό), δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα ξεχωριστό μαθησιακό περιβάλλον. Πολύ πιθανόν όμως να ακούσατε από την Ε.Ρ.Α. κάποια από τις πολύ επιτυχημένες ραδιοφωνικές εκπομπές που, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μεταδίδονται από την Κρατική ραδιοφωνία.